De ce este integrarea ERP EDI importanta pentru succesul unei companii de productie?

Acesta este un guest post, articolul fiind furnizat de catre prietenii de la ScribSoftware. Am mai scris despre ce inseamna un program ERP aici si cate ceva despre WinMentor pe aici. Totodata, am mai scris si despre ce este o solutie ERP, care este structura sa si dupa ce criterii alegem un sistem ERP

Outline articol:

 • De ce integrarea ERP EDI?
 • Cum este EDI diferit de un API?
 • Beneficii ale utilizarii EDI
 • Avantajele tehnologiei EDI
 • Ce poti obtine Utilizand EDI

Un lant de aprovizionare necesita o comunicare deschisa, prompta si rapida intre parteneri. Timp de decenii, cel mai popular sistem tehnologic pentru gestionarea acestei interactiuni a transferurilor si platilor a fost Electronic Data Interchange sau EDI. Integrarea ERP EDI este standardul industrial pentru schimbul de date intre vanzatori si clienti prin automatizarea comunicatiilor. EDI este larg raspandita in industriile care opereaza la volum mare, cum ar fi fabricile de automobile, fabricile, farmaciile, companiile cu amanuntul.

De ce integrarea ERP EDI?

Automatizarea EDI reduce dependenta de procesele manuale imperfecte care implica apeluri telefonice, facturi pe hartie, faxuri si e-mailuri. Rezultatul este o perioada de repornire mai rapida, mai putine greseli si o mai mare eficienta in ceea ce priveste personalul. EDI reduce costurile de manipulare pentru organizarea, sortarea si distribuirea documentelor de hartie prin stocarea si manipularea datelor in format electronic. Beneficiile comunicarii electronice includ eliminarea introducerii datelor manuale, reducerea erorilor de expediere si facturare si cresterea vitezei prin care partenerii primesc si introduc datele in sistemele interne de management al intreprinderii.

Versiunile anterioare ale EDI erau simple si deconectate de la alte software-uri ale intreprinderii. In integrarea ERP EDI a erei moderne, protocoalele pun in aplicare cele mai bune practici si datele sunt infasurate in tehnologii moderne precum ERP. In plus, complexitatea structurilor si formatelor de date poate fi mascata de intermediarii de schimb de date care standardizeaza implementarile EDI in cadrul companiilor.

Integrarea ERP EDI
Integrarea ERP EDI

Cu multi ani in urma, o implementare EDI ar fi trebuit sa necesite sute sau mii de ore de lucru pentru a cartografia un camp de date individuale, astazi exista instrumente si procese care fac acest proces fara probleme si usor. Modulul EDI inclus in aplicația WinMENTOR oferă rezultate inestimabile pentru lantul de aprovizionare pentru multe dintre companiile care aleg sa folosească acest mijloc modern de schimb de informații/documente.

Cum este EDI diferit de un API?

Pentru cei care compara EDI cu un API, principiul important este ca EDI este un sistem de schimb de date care este personalizat prin design. Se asteapta ca fiecare companie sa-si implementeze propriile variatii. Asta inseamna ca in timp ce un format de date citit de oameni, cum ar fi JSON / REST, va fi oarecum mai usor de implementat, un proces similar de mapare a formatului de date al partenerului va trebui efectuat in timpul setarii sistemului. Si pentru furnizorii cu experienta in integrarea EDI, probabil nu exista o mare diferenta in timpul de implementare intre o interfata JSON eleganta si un document ODETTE primitiv, atata timp cat exista o documentatie si un suport clar pentru protocoalele bidirectionale, cum ar fi confirmarile de primire a sistemului.

EDI detine adesea cea mai mare economie de cost pentru companiile care gestioneaza in prezent manualele lor de comunicare in lantul de aprovizionare. Alte beneficii pentru companiile mai mici includ deschiderea oportunitatilor de a lucra cu mari parteneri nationali, dintre care multi mandateaza o implementare specifica a EDI in locul comunicarii umane prin e-mail, posta sau telefon.

Dat fiind ca tehnologia ERP a devenit o legatura critica intre companiile de productie, transport si companii de retail, nevoia de comunicare fara probleme a datelor prin EDI a crescut. Solutiile software cum ar fi abas ERP au umplut acest gol prin implementarea unor interfete EDI robuste de backend cu unelte de administrare si administrare front-end. Cu software-ul ERP modern, implementarea EDI nu a fost niciodata mai usoara.

Sincronizarea datelor cu EDI

Odata ce EDI este integrat cu ERP, un ERP care conține modulul EDI fiind WinMENTOR ENTERPRISE, persoanele din doua companii diferite pot vedea aceleasi date sincronizate intre companii. Sistemele ERP respective pot afisa informatiile care ar fi fost conținute odata in documentele de hartie dintr-o epoca anterioara. De exemplu, o comanda de expediere pe hartie ar informa un depozit pentru a expedia produsul unui comerciant cu amanuntul. Acum, in fiecare sistem ERP, un angajat poate vizualiza aceleasi date cu adresa de destinatie, adresa de facturare si lista numerelor de produse cu cantitați.

Fie pentru companiile care proceseaza cateva sute de comenzi, fie pentru milioane de comenzi, utilizarea EDI poate duce la economii de costuri. Comunicarea manuala despre facturi si transporturi necesita adesea o suma substantiala a timpului angajat. Si automatizarea comunicatiilor cu partenerii de tranzactionare conduce la perioade mai rapide de reactie, mai puține erori si la raportarea mai buna.

Beneficii ale utilizarii EDI

Procesul de schimb de informatii si documente in format electronic are avantaje evidente la nivel de costuri prin eliminarea hartiilor, a timpilor de lucru necesari si a erorilor cauzate de manipularea documentelor. Tranzactiile de tip EDI intre companii sunt mult mai rapide si mai sigure decat transferul clasic al documentelor de hartie. Viteza acestor tranzactii se reflecta in rotatia mai rapida a stocurilor, o utilizare eficienta a spatiilor de depozitare si intr-o crestere a calitatii relatiei cu clientii.

Beneficiile integrarii sistemului ERP cu platformele de EDI sunt resimtite de catre toti partenerii comerciali implicati in schimb. Ele sunt evidente prin cresterea performantelor in raportare, economii substantiale de timp, reduceri importante de costuri, acuratete in preluarea comenzilor si managementul documentelor sau flexibilitatea extinsa in schimbul de informatii in timp real.

Avantajele tehnologiei EDI:

 • Automatizarea proceselor si fluxurilor de informatie cu partenerii
 • Eliminarea erorilor cauzate de manipularea documentelor
 • Realizarea de economii substantiale de timp
 • Comunicarea mai rapida cu partenerii

Utilizand EDI:

 • Reduci considerabil costurile operationale specifice
 • Obtii o rotatie mai rapida a stocurilor
 • Utilizezi mai eficient spatiile de depozitare
 • Cresti calitatea relatiei cu clientii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *