Program ERP: Ce inseamna ERP? Avantaje utilizare

In era tehnologiei si accesului la internet, sunt inca foarte multi antreprenori care nu folosesc la maxim resursele pe care le au la dispozitie. Asadar, am decis sa tratez subiectul softurilor ERP, explicand pe scurt ce sunt acestea si care sunt avantajele utilizarii lor. Indiferent de tipul sau de marimea business-ului, un program ERP ajuta la o gestionare mai buna si mai rapida a intreg fluxului de operatiuni.

Ce inseamna ERP?

ERP = Enterprise Resource Planning si inseamna integrarea tuturor informatiilor si proceselor de afaceri ale unei companii intr-o platforma informatica alcatuita din module specifice, destinate mai multor divizii dintr-o companie. Un sistem ERP corect realizat si implementat, permite practic aducerea “sub un singur acoperis” informatic a tuturor componentelor care ajuta la realizarea operatiunilor unei companii, imbinand, de exemplu, know-how si resurse umane pentru functionarea mai eficienta si mai rapida a proceselor din cadrul firmei.

Ca sa continuam cu explicatia, venim cu un exemplu banal. Un program ERP permite celor din departamentul de Vanzari sa stie daca departamentul de Productie are capacitatea de realizare a unui anumit produs in volumul dorit de Client. Totodata, departamentul de Vanzari are astfel acces la informatii precum durata de timp necesara pentru finalizarea comenzii ori standarde de calitate ale produselor, ca informatie pentru abordarea de noi posibili Clienti. In acelasi timp, departamentul de Achizitii va stii, in functie de informatiile primite de la departamentele de Vanzari si Productie, cand e momentul de contacteze Furnizorii. Mai departe de atat, departamentul de Contabilitate poate emite facturi, poate primi facturi si poate gestiona eficient cash-flow-ul in functie de datele comune.

Later Update: cateva informatii despre WinMentor in articolul acesta.

Avantaje utilizarii unui program ERP

Un software ERP reduce, in primul rand, costurile operationale: informatia este preluata o singura data, fiind prelucrata in functie de nevoie de oricare dintre departamentele / diviziile care au acces la respectiva informatie. Comunicarea se face in timp real, economisind timp si resurse.

Flexiblitate si mobilitate: un program ERP, tinand cont de conditiile actuale de piata, poate functiona local (intranet) sau poate functiona online, fiind disponibil tuturor departamentelor pe desktop, tableta sau mobil.

Scalabilitate pe repede-inainte: un software ERP se poate adapta cu usurinta modificarilor din cadrul unei companii: daca apare sau dispare o divizie noua, daca se adauga angajati, daca se adauga furnizori sau daca Productia functioneaza pe un nou proces tehnologic – indiferent de numarul sau frecventa modificarilor in operatiunile companiei, sistemul informatic permite schimbari integrabile rapid.

Cum migrez spre utilizarea unui ERP?

Achizitia unui software ERP se face, in general, de la companii care au dezvoltat astfel de solutii si care sunt capabile sa le instaleze si sa le configureze pentru specificul companiei. Totodata, o prestator care vine in intampinarea nevoilor companiei tale cu un Enterprise Resource Planning software iti va oferi si suport pe toata durata utilizarii respectivului program (asta este si varianta sanatoasa de parteneriat, din punctul meu de vedere). ScribSoftware este una dintre firmele cu experienta in programe ERP si, desi au sediul in Timisoara, sunt activi in toate judetele tarii inca din 2010. Poti cere mai multe informatii la numarul de telefon: 0729-905 555.

Un last note: felul in care programul ERP exporta informatiile catre persoanele sau departamentele care trebuie sa le interpreteze (inclusiv management) este extrem de important. Analiza datelor, precum si urmarirea intregului flux de documente nu trebuie sa devina o corvoada. Un software ERP este cu adevarat bun atunci cand poate fi utilizat si invatat cu rapiditate de catre persoane care nu sunt specialiste intr-un domeniu anume (contabilitate, gestiune, achizitii etc). Intr-un articol viitor voi incerca sa explic si de ce in unele situatii – de obicei in cazul companiilor medii si mari – pe langa un program ERP este nevoie si de o aplicatie BI (Bussiness Intelligence), acestea urmand sa fie interconectate.

Later update: Am scris cateva randuri si despre WinMentor – in cazul in care ai ajuns aici din Google, e posibil sa te intereseze si respectivul articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *