Stimabili

idiotenieAm trecut azi pe langa un stimabil ce se afla in masina. Si stimabilul a deschis portiera,exact atunci cand treceam in dreptul lui ( el fiind parcat ), motiv care m-a facut sa am un reflex nefericit : am sarit in strada, cand din spate si din fata veneau masini. Am reusit sa sar iar pe margine, pana sa ma claxoneze cei de pe strada, iar stimabilul s-a uitat la mine agresiv si m-a intrebat pe un ton sarcastic “ce-i?”

Bag seama ca stimabilul o facuse intentionat. Si aici imi pun intrebarea : cat de neatent sa fii sa deschizi portiera la masina cand un om e in dreptul ei ? Si mai ales, de ce o faci cu atat avant ? Ai doua variante. Il lovesti destul de serios pe nefericitul care trece pe langa tine sau il faci sa sara in strada ( chestie care mi s-a intamplat ), daca are vreun reflex nepotrivit.

Rautate gratuita, zic.

=========================

Later edit

Acest post are limbajul editat, in urma unor sugestii pe care le-am primit. Totodata, as vrea sa adaug si parerea apropiatilor care considera ca cel care a deschis portiera nu e cu nimic vinovat legal de altceva decat de faptul ca nu s-a asigurat si e vinovat moral de comportament nerespectuos, deoarece eu nu aveam ce sa caut acolo ( mergand pe portiunea respectiva de strada sau ce-o fi fost ). Totodata, parerea lor este ca “luarea carnetului” nu este o pedeapsa deloc OK ( in sensul ca nu merita nimeni sa ii fie luat carnetul pentru ceea ce poate fi o greseala si o sperietura in urma caruia s-a rastit la mine stimabilul de la volan ) si ca de preferat ar fi fost sa fac altceva ( probabil sa dau cu pumnul ?! ). Motiv pentru care, data viitoare o sa incerc sa nu mai am reflexe si sa fiu lovit cu portiera ori, in cazul mai nefericit in care o sa sar pe strada, sa imi cer scuze stimabilului ca l-am deranjat cu prezenta.

Si sa adaug si eu o nota personala : e mai usor sa fii stimabil.

5 thoughts on “Stimabili

 1. Public User

  Sorina, in urma a mai multe discutii, se pare ca masura pe care o propui nu e OK. Se pare ca a fost vina mea ca mergeam prin locul ala si se poate ca a fost vina mea ca nu mi-am cerut scuze ca nu le-am lasat pe domnul de la volan sa deschida portiera, fara sa ii stau in cale…

  Hai, liber la rautate, ca e mai usor…

 2. brainutza

  Draga Mihai, sunt perfect de acord cu tine, omul trebuie pedepsit pentru greseala si sa-si ceara cel putin scuze pentru comportament. Cred ca legea prevede inclusiv plata daunelor morale.
  Pe de alta parte soferul respectiv a savarsit o contraventie, care se sanctioneaza conform legii (Art 101, alin 14).

  Sorina, sunt de acord cu ceea ce ai vrut sa spui si anume sa il pedepsesti pe individ, insa nu sunt de acord cu intentia ta de a le lua carnetul alora care ofera rautati ieftine. Cum sa-i iei cuiva permisul pentru savarsirea de “rautate ieftina”?
  Sincer, nu imi amintesc sa existe asa ceva in codul rutier…uite, poate te ajuta asta:

  Art.101. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
  14. (…)deschiderea usilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune în pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic;

  CÎND RAMÎI FARA PERMIS 30 DE ZILE
  – depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferata
  – neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor angajati în traversarea regulamentara
  – neacordarea prioritatii de trecere a vehiculelor care au acest drept
  – nerespectarea regulilor privind depasirea
  – nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat în exercitiul functiunii

  CÎND RAMÎI FARA PERMIS 60 DE ZILE
  – nerespectarea regulilor privind prioritatea, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, una dintre acestea avînd ca rezultat producerea unui accident
  – nerespectarea interdictiei temporare de circulatie pe un anumit segment
  – nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana
  – circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire

  CÎND RAMÎI FARA PERMIS 90 DE ZILE
  – conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune
  – conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de frînare
  – neoprirea la trecerea la nivel cu cale ferata cînd barierele sau semibarierele sînt coborîte sau în curs de coborîre
  – depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise

 3. brainutza

  Sorina draga, am prins ideea, dar nu mi se pare ca ai gasit cea mai potrivita formulare. Ai dat altceva de inteles.
  Cred ca cei care nu stiu sa se comporte in trafic, fac la fel si in viata de zi cu zi. Probabil ca cei ca mine si/sau ca tine le pot servi exemplu dar nu-i pot educa…astia trebuie sa se invete minte, altfel vor repeta greseli de-astea la nesfarsit.
  Isi merita carnetul pentru ca (cel putin teoretic) au invatat pentru a-l obtine. Fii sigura ca ti se poate intampla oricand, orice, intr-un moment de neatentie.
  Greseli facem cu totii, dar invatam ceva din ele?

 4. CaliVita

  Eu nu cred ca a fost intentionat, poate a fost doar neatentie, mai ales daca veneai din spatele masinii.
  @brainutza nu trebuie sa fim mereu asa de categorici si sa gasim o pedeapsa pentru orice mica greseala, gandestete ca si tu mai faci greseli si ce fel ar fi sa fii pedepsita pentru orice greseala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *