Retea de directoare

Nu stiu daca mai e nevoie sa dau o definitie pentru directoarele de linkuri ( sau ma rog, directori cum le spun altii ), dar oricum las un link catre explicatia oferita de wikipedia.

Bun, si daca suntem lamuriti cu semnificatia directoarelor de linkuri, putem sa mergem mai departe la ideea de retea de directoare. Stiu ca s-a mai facut chestia asta in trecut, sunt altii care inca au asemenea retele, cu directoare bine orgnizate pe nise, cu categoriile facute “de mana” si linkurile editate – ca titluri si descrieri.

De fapt, cei care au astfel de directoare ( am descris mai sus ) sunt si cei care au incercat reteta unei retele. Motivele sunt simple :

1. omul vede ca ii ies bani din director

2. apare traficul pentru long tails din descrierile rescrise

3. e atractiva ideea de director pe o nisa pe care nu a exploatat-o pana in momentul respectiv

Totusi, uneori nu e de ajuns sa ai doar tu directoare. Okay, sa fi capabil sa dai drumul unui site nou sau sa promovezi site-ul unui client si din prima sa ai vreo 20 de locuri unde sa adaugi link suna destul de frumos. Dar inevitabil vei ajunge sa incepi sa submitezi si la alte directoare, ale caror webmasteri nu ii cunosti si astfel vei astepta dupa aprobati.

Care e avantajul din a fi parte dintr-o retea ? pai sa zicem ca ai un client nou si vrei sa ii dai un push. Fiind parte dintr-o retea de 500 de directoare cu vreo 50 de webmasteri, te poti astepta sa ai vreo 500 de linkuri de pe IP-uri diferite in foarte scurt timp. Evident ti le poti imparti, sa nu para chiar spam ceea ce faci, dar intr-o luna e o medie buna, aceasta de 500 de linkuri.

Ca plus, ar fi ideal ca toti webmasterii sa aiba cate maxim 2 directoare pe un IP diferit. In felul asta, stiind ca esti parte din retea iti garanteaza clar o buna promovare si e foarte posibil ca impreuna cu o campanie de link building pe forumuri & bloguri sa ajungi la rezultatele pe care le doresti intr-o perioada scurta de timp.

Singurele riscuri ar fi de pierdere a trustului pentru unele dintre directoare, in cazul in care motorul de cautare te va marca drept link farmer. Totusi, la un numar asa de mare de IP-uri riscul este destul de redus. In cazul unei retele mai mici insa riscurile sunt destul de mari.

Exista, normal, si dezavantaje ( de fapt sunt doar implicatii/investii ) :

– plata hostingului ( bani )

– promovarea directorului ( timp )

– editarea directorului ( timp )

Acum vine si intrebarea mea :

Te-ai baga intr-o astfel de retea, daca ai avea posibilitatea ? Sa fi obligat de regulile retelei sa dai drumul la 10 directoare pe 5 IP-uri diferite, obtinand mai tarziu alte 180 de linkuri de pe 90 de IP-uri diferite ? Daca da, de ce ? daca nu, de ce ?

6 thoughts on “Retea de directoare

 1. G.Dorin

  Da, m-ash baga 🙂

  Why? Pt. ca poti primi f. multe link-uri in timp scurt. Timpul pe care il “pierzi” pt. administrarea directoarelor proprii din retea este astfel rasplatit f. bine.

  Cred ca o asemenea retea este pt. oameni care lucreaza in SEO sau au multe site-uri in portofoliul propriu.

 2. Mihai Jepan

  Asta e doar in ideea in care ownerul catorva directoare se ocupa si de SEO / SEM. Altfel care ar mai fi avantajul de a fi parte din reteaua asta de directoare ?

  Ce castigi ca esti parte din retea, daca nu poti sa oferi mai departe un serviciu pe bani ?

 3. G.Dorin

  Cred ca principalii beneficiari ar fi persoane care se ocupa de promovarea unor website-uri (ale lor sau ale altora).

  E un pic de discutat daca poti oferi sau nu serviciu pe bani. E probabil mai greu sa oferi un astfel de serviciu publicului larg (inscrierea in directoarele din retea, chiar daca acceptarea ar ramane la decizia fiecarui directory owner). Este poate posibil sa se ofere acces unor oameni care fac inscriere in directoare contra cost.

  Sigur, cu un pic de brainstorming, se pot identifica si alte metode de monetizare.

 4. Mihai Jepan

  Metodele de monetizare exista, trebuie insa de la inceput sa vedem si investitiile. Ar fi OK daca ai putea sa prezinti un calcul, o sa fac un post separat pentru asta.

 5. G.Dorin

  OK. Asteptam noul post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *