Costurile unei retele de directoare

Vorbeam intr-un post anterior despre retelele de directoare si posibilele avantaje pe care un webmaster ( directory owner ) le-ar avea din participarea la o retea de directoare.

Ei bine, hai sa incercam sa facem un calcul pentru, sa spunem, 20 de directoare.

Calculele pe care urmeaza sa le fac sunt doar informative. De la hoster la hoster situatia se schimba insa nu foarte tare.

————————————–

– Hosting pe 20 de IP-uri diferite, sa spunem un pachet basic pentru un director cu o baza de date si vreo 50 de MB spatiu pe server

1€ / luna = 12 € ( uneori 10€, unii fac reduceri ) per pachet de hosting

– 20 de domenii. Eu as merge pe .com si pretul va ajunge la

9€/an  per domeniu

————————————–

12€ * 20 = 240 € ( sau cu oferta doar vreo 200 € )  pentru hosting

9€ * 20 = 180 € pentru domenii web

———-

TOTAL : 420 € ( 380 € cu reducere pentru hosting )

Cam astea sunt calculele pana acum. Pentru a avea cat de cat success in Romania ar trebui sa existe intre 10 si 20 de astfel de webmasteri dispusi sa cheltuiasca acesti 420 euro pe an pentru o retea de directoare. Deci, ar trebui intr-un fel sau altul sa isi scoata acesti 420 euro din reteaua lor de directoare si din apartenenta la o alta retea mai mare de directoare.

Clar, va fi rentabil doar pentru cineva care lucreaza in domeniul SEO / SEM. Pentru ca un webmaster care va scoate bani din adsense nu va fi interesat de directoare ci mai degraba de site-uri cu mai mult continut text si mai putine linkuri.

Tu ai fi dispus sa cheltuiesti banii astia pentru a fi parte dintr-o retea de directoare ? Pentru a putea costrui mai usor si mai rapid linkuri ?

Sigur o retea de 200 de directoare pe IP-uri romanesti, toate diferite ( clase C diferite nu stiu sigur daca se poate ) te poate ajuta enorm pe Google.ro, dar pentru a incerca ceva si pe extern trebuie sa fi parte dintr-o retea care cuprinde in jur de 2000 de directoare web, nu doar 200. Se schimba situatia, se schimba timpul alocat mentenantei directoarelor web, se schimba numarul de linkuri pe care trebuie sa il dai altora intr-o perioada scurta de timp.

Poti ajunge chiar sa dai linkuri concurentei. Insa pe o piata internationala sunt si posibilitati mai bune de monetizare, pana la urma.

In fine, eram dator cu calculul asta. Deci, se aude si la tine Dorin ? minim 380 € pe an e costul unei astfel de retele. Crezi ca gasesti 20 de oameni dispusi sa se bage ?

Imi cer scuze pentru eventualele greseli din post, l-am scris destul de repede si in momentul asta nu am timp sa il revad!

2 thoughts on “Costurile unei retele de directoare

 1. G.Dorin

  Calculul este ok.
  Mai sunt mici variante care pot sa scada costurile:
  – se pot instala directoare ca folder sau subdomeniu al unor domenii existente -> ) costuri pt. domeniu si hosting;
  – se pot instala directoare pe pachete de hosting existente si unde exista un domeniu add-on neocupat -> costuri de hosting zero + costul domeniului maxim 9Euro (usually este in dolari);
  Deci exista variante de scazut costurile care sunt chiar f. probabile avand in vedere targetul (majoritatea au deja site-uri live)
  Cred ca este ok si daca hostingul nu este in Romania.
  Eu unul m-ash baga la un asemenea sistem chiar daca tebuie sa investesc ceva timp pt. a crea scripturile de automatizare a propunerilor de link-uri (cred ca cel mai bine este sa adauge link-uri automat iar acestea sa ajunga in coada normala de verificare/acceptare a directoarelor a.i ownerii sa aiba control total asupra a ce ajunge in directorul propriu).

 2. Mihai Jepan

  Stiu ca tu te-ai baga, se pune problema insa de cati se mai baga?

  Probabil nu are nimeni curaj sa ridice mana, daca s-ar strange cativa porniti pe ceva sigur in materie de venituri pe web si dispusi sa iasa in fata cu ofertele poate ca ai aduna de o retea, dar la situatia actuala..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *