Drumuri de parcurs doar pentru placerea condusului

Dupa o tura prin Europa de peste 8000 de kilometri, traversand Ungaria, Austria, Italia, Franta si acoperind si putin din Spania, am gasit doua drumuri pe care m-as intoarce pentru placerea condusului. Trecand peste faptul ca mie mi se par destul de plictisitoare autostrazile, mai ales daca ideea vacantei e “road trip”, drumurile prin Alpi sunt pur si simplu geniale. Italienii au ales sa scurteze, pe cat posibil, traseele cu ajutorul tunelurilor. Francezii, insa, au decis sa construiasca la inaltime si sa permita conducatorilor sa se bucure de peisajele montane care leaga Lyon sau Nice de Torino.

Traseul 1: Torino (IT) – Cuneo (IT) – Limone Piemonte – Saint Laurent (FR) – Nice (FR)

Urcare destul de brusca, in partea italiana, dupa care o serie de serpentine stranse pe partea franceza. Se poate cobori si direct la Menton, pentru a se urma drumul de coasta pana la Nice, dar noi am ales varianta Saint Laurent. E foarte interesant cum in 15 minute cobori de la foarte mare inaltime, pana la nivelul marii, cand intri in localitate, in Nice. Drumul se poate parcurge in aproximativ 5-6 ore, fara graba. Drumul nu are taxe.

Traseul 2: Orange (FR) – Nyons (FR) – Gap (FR) – Savines-le-Lac (FR) – Briançon (FR) – Cesana Torinese (IT) – Gad (IT) – Torino (IT)

Un drum care se poate parcurge in 6-7 ore. Daca vrei sa scurtezi din el, de indata ce ai ajuns in Italia, te poti urca pe autostrada in apropiere de Gad. In partea franceza, drumul este spectaculos, traversezi mai multe defileuri, multiple zone cu serpentine care sa te tina in priza si inainte de granita cu Italia ai o urcare spectaculoasa, pana in nori, tot pe serpentine. Traversezi mai multe parcuri naturale, deci daca doresti sa iti “lungesti” excursia, cu siguranta gasesti obiective turistice ori pur si simplu zone cu multa linistite si aer curat. O alta zona frumoasa este in preajma Lac de Serre-Ponçonn (lac artificial din Alpii Francezi). Drumul catre Italia te poarta si prin Savines-le-Lac, obligandu-te sa traversezi un pod impresionant peste lacul mentionat anterior. In partea italiana a drumului ai destul de multe tuneluri, dar si cateva zone cu serpentine usoare care te pot lasa studiezi peisajele, chiar si din postura de sofer. Totodata, in Italia, te poti opri pentru a vizita mai multe cetati – dar despre asta intr-un alt articol. Drumul nu are taxe.

Pe langa traseele mentionate mai sus, poti sa conduci pe coasta, in Riviera Franceza, incepand cu Monte Carlo si terminand cu Saint-Tropez. Marea iti ofera multe surprize, iar oraselele insirate pe drumul catre, probabil, cea mai cunoscuta statiune de pe Coasta de Azur te vor face sa intelegi mai bine spiritul mediteraneean.

Imaginea via pixabay, am fost fie ocupat cu condusul, fie cu admiratul peisajelor si nu mi-a stat gandul la facut poze.

One thought on “Drumuri de parcurs doar pentru placerea condusului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *