Zbor cu avionul deasupra Timisoarei. O duminica “on Air”

Dupa o sambata seara petrecuta la Timisoara Air Show (intre noi fie vorba, am fost balcanic adevarat si am stat blocat 40 de minute in coloana ca sa pot ajunge la aeroport, pentru ca am plecat mai tarziu de acasa), ce putea sa fie mai potrivit decat un zbor cu avionul deasupra Timisoarei, in dimineata urmatoare?

La invitatia MaxAir, duminica dimineata am pornit catre Aerodromul Cioca, impreuna cu Emilia. Acolo, pe langa cascat gura la avioane si motodeltaplane, am pus o multime de intrebari, probabil destul de enervante, pe sistemul “what does this button do?”.

Iar raspunsurile (doar) la intrebarile utile le-am insirat mai jos.


Cum ajung la Aerodromul Cioca?

Pai, preferabil cu masina. Aerodromul e in afara orasului, iesire catre Sannicolau Mare. Calea Torontalului, Km 3, inainte de Metro 2, pe partea stanga. Adica aici, daca folositi Google Maps.

Cu ce fel de avion se zboara?

Cu Cessna 172N, de 4 locuri. E pe primul loc in lista avioanelor cel mai des produse din lume. Viteza de croaziera 226 km/h. Si ca opinie, e un avion cu interior incapator.

Sunt si alte detalii tehnice interesante?

Bineinteles:

  • Pentru a se putea zbura cu avionul, e nevoie ca viteza vantului sa nu depaseasca 15 noduri
  • In cazul balonului, pentru a se putea efectua un zbor, e nevoie ca viteza vantului sa nu depaseasca 5 noduri
  • Pista are 700 metri lungime
  • La fiecare 50 de ore de zbor, avionul intra la inspectie tehnica; fara negociere, fara “stiu eu un baiat”

Pot sa zbor de la Timisoara la Cluj? Sau in alta localitate?

Da. Daca vrei sa zbori spre Cluj, de exemplu, nu te costa nimic sa aterizezi acolo. Platesti doar costul inchirierii. In schimb, daca vrei sa zbori catre Sibiu, trebuie sa aterizezi la Aeroportul International Sibiu si se platesc taxe pentru asta. S-ar putea sa fie relevant daca ii vine cuiva vreo idee.

De ce as vrea sa zbor?

In primul rand, pentru ca e o modalitate interesanta de a-ti petrece timpul liber. Si pentru ca te poti hlizi singur atunci cand dai duma cu “imi vad casa de aici”. Emilia nu a fost impresionata.

Pot sa ii iau cadou cuiva un zbor peste Timisoara?

Da

Da’ halatu’, cat e halatu’? (Cat costa un zbor?)

Inevitabil, ajungi sa intrebi “cat costa”. Sau poate ca nu intrebi, bai Abramovici mic. Pentru un zbor de 30 de minute deasupra orasului, tariful e 30 euro, TVA inclus / persoana. In avion incap 3 persoane, plus pilotul. Daca vrei sa ai avionul la dispozitie in intregime, tariful e 150 euro + TVA / ora de inchiriere. Plus alte taxe de aeroport, daca e cazul.


 

Concluzii

Per total, o experienta foarte simpatica. Mie unuia nu mi s-a facut rau deloc, dar m-am bucurat atat de decolare, cat si de aterizare – fix atunci iti dai seama de calitatile avionului, dar si ale pilotului.

One thought on “Zbor cu avionul deasupra Timisoarei. O duminica “on Air”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *