Statiunile balneoclimaterice si apele termale din Romania

Intr-o discutie cu un prieten am ajuns sa tratam topicul locatiilor nevalorificate din Romania. Concluzia e ca ar fi frumos sa nu promovez alta tara pana nu am vazut cam tot ce se poate vedea la noi, dar asta e subiect pentru alt articol. Revenind la titlul postarii, stiati ca avem multe, dar chiar multe statiuni balneoclimaterice si locatii cu ape termale si minerale?

Cat de multe stii despre apele termale si minerale?

Multe dintre ele sunt in judetele Harghita si Dambovita, dar nici Timisul nu duce lipsa. Sunt cateva organizate relativ decent (printre care am mentionat, intr-un articol mai vechi, Sanmihaiul German), altele lasate in paragina. Despre unele se mai scrie, despre altele nu stiu nici unii localnici vinituri, cum li se spune in zona. Sunt curios, de exemplu, cati dintre timisoreni stiu de fantana cu apa minerala de la Pischia si ce anume contine apa acolo? (vorbesc de minerale, evident). Dar cati stiu de Lipova, de Buzias, Calacea, Teremia Mare? Cati stiu ca apele termale si minerale ii ajuta in diverse situatii – si care sunt acestea – dar le face rau in altele?

Promovarea statiunilor balneoclimaterice si a localitatilor cu ape termale

M-as bucura sa vad o campanie agresiva de promovare a statiunilor balneoclimaterice si a apelor termale / minerale realizata de catre autoritati ale statului, ONG-uri sau alte institutii d-astea care consuma timp si bani pentru a promova Romania, ca tara, uneori chiar locuitorilor ei. M-as bucura sa se aloce fonduri pentru invierea unora dintre statiunile care odata primeau turistii doar pe baza de bilete ori cu rezervari clare si obtinute din timp. M-as bucura sa aflu despre noi locatii cu ape termale ori minerale.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu stiu suficient de bine cum a fost comunismul ori perioada de dupa, dar parerile a prea multi oameni din jurul meu spun de bine despre statiunile trecutului si condamna conditiile in care au ajuns aceastea acum. As putea merge mai departe si spre atractii precum castele si conace lasate in paragina, dar ma opresc aici, ca sa tin subiectul articolului doar in partea de turism medical. Si te intreb, tu cat de multe stii despre tara ta? Cat de mult stii despre aceste statiuni, despre apele termale si despre apele minerale din Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *