Take a quick look here : Diacriticele si netul romanesc – partea a doua
Am avut parte si de un comentariu foarte lung, domnul Cristian Diaconu
mi-a raspuns si pe forum.
Sincer, eu nu prea mai stiu ce anume ar trebui sa explic pe cazul asta. Am demonstrat atunci toate cazurile posibile si aplicabilitatea lor. Personal, cred ca discutiile se muta catre sectiunea de “Limba Romana”, nu prea isi mai au rostul pe categoria SEO.
Domnule Diaconu Cristian, punctul meu de vedere a fost demonstrat si confirmat de foarte multi. Chiar nu cred ca are rost sa duceti discutia mai departe de aici, pentru ca foarte multi deja au inceput sa ignore topicul si situatia risca sa devina penibila.
Eu nu am nimic cu nimeni, dar pentru a mai lua in considerare discutia respectiva am nevoie de niste exemple clare si din partea dumneavoastra, legate de utilizarea diacriticelor in procesul de optimizare onpage a unui site.
Discuţia nu se rezumă la cazul situaţiei actuale. SEO este o activitate desfăşurată pe internet, iar cei care îl practică trebuie să lupte pentru îmbunătăţirea generală a internetului românesc, nu să fie o frînă în calea acesteia.
Din diverse motive (în special indolenţă) s-a răspîndit în scoietatea românească ideea că scrisul cu diacritice nu e obligatoriu pe internet, dar e obligatoriu pe hîrtie sau la TV. Rezultă de aici că internetul ar fi un mediu inferior hîrtiei sau ecranului TV, cînd de fapt el le este superior.
Tocmai pentru a combate astfel de păreri greşite, internetul trebuie tratat cu seriozitate, nu lăsat să devină în întregime un fel de loc unde totul e permis, inclusiv scrierea neortografică. Dacă se va menţine această părere, banii o să se ducă în continuare la TV şi ziare şi nu o să vină pe internet.
Deci cei care lucrează în domeniul SEO ar trebui să-şi convingă clienţii să aibă situri cu diacritice, nu fără ele. Românii au deja în Europa o reputaţie proastă în lumea reală. Din păcate nici cea din lumea virtuală nu este prea bună, un factor în acest sens fiind şi neseriozitatea care reiese din scrisul neortografic, lucru care nu se mai întîlneşte în alte ţări europene.
============
Încă o chestie. Tu eşti din Transilvania şi ar trebui să ştii că diacriticele actuale au fost “inventate” de transilvăneni (Şcoala Ardeleană), în momentul în care au insistat şi au obţinut trecerea de la alfabetul chirilic (rusesc) la cel latin. N-a venit nimeni de la Bucureşti să spună să se scrie cu diacritice, ba a fost chiar invers.
E nevoie de diacritice în limbă, nu sînt un moft. Acum o sută şi ceva de ani (în jur de 1860) toţi românii au fost de acord să se treacă la alfabetul latin şi să se folosească diacritice pentru anumite sunete. S-a decis atunci să nu se ia literele chirilice pentru sunetele respective (litere care există şi acum în rusă), ci să se modifice unele litere latine. A fost o decizie care îşi păstrează valabilitatea şi azi.
Este ridicol ca în 2008 să existe români care să scrie fără diacritice, pe motive care mai de care mai fanteziste, în timp ce toţi ceilalţi europeni scriu cu diacriticele din limbile lor. Trebuie revenit la normalitate, iar cei care lucrează SEO pot şi ei să contribuie la aceasta.