Programe de gestiune. Trenduri: Saga, WinMentor, Charisma

Contabilitate, evidenta stocurilor, managementul salariilor sau gestiunea procesului de vanzare – cateva dintre procesele care depind de un software pentru a se desfasura eficient. In Romania sunt cateva solutii software – accesibile firmelor mici si mijlocii – care au castigat increderea pietei. Mi s-a parut interesant sa vad cum arata un grafic cu interesul pentru aceste programe in ultimele 12 luni.


Pe rand:

1. Saga – programe de contabilitate, salarii si evidenta de stocuri. Este una dintre primele solutii aparute pe piata din Romania. Suita de programe beneficiaza si de suport (platit). Nu are insa optiuni atunci cand vine vorba de extindere. Daca ai nevoie de un ERP, CRM sau diverse integrari, trebuie sa cauti o alta solutie. Util pentru business-uri mici, la inceput de drum.

2. WinMentor – ofera module pentru gestiune contabila, stocuri, furnizori si clienti, incasari si plati, calcul salarii, suport pentru completare si depunere de declaratii fiscale, calculul automat al amortizarii mijloacelor fixe, asistent pentru activitatea de productie, modul pentru gestiunea flotei auto si calculul consumului normat de combustibil pe baza fiselor de activitate zilnica si multiple alte integrari. Soft-ul se poate descarca gratuit (in anumite) limite.

3. Charistma (Charisma Business Suite) – are la baza un ERP care se poate extinde pentru mai multe industrii: pentru institutiile de credit sau leasing, pentru institutiile bancare, pentru companiile de retail sau distribute, pentru activitatea de productie ori chiar pentru sistemul medical. Daca te iei dupa numele de clienti din portofoliul lor, ai spune ca fac treaba buna.


De departe cea mai populara solutie software este Saga. Probabil si faptul ca este disponibila gratuit o face o varianta atat de cautata. Ulterior, WinMentor pare ca a castigat lupta cu Charisma, insa doar la o mica diferenta. WinMentor are totusi ca si target zona de IMM, in timp de Charisma a marsat spre zona corporate.

Grafic generat cu Google Trends. Am preferat sa adaug imagine si nu embed din motive subiective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *