Una dintre problemele des intalnite in Romania in cazul prestarii de servicii precum web design, web development sau optimizare si marketing pentru motoarele de cautare este faptul ca nu exista o posibilitate de a determina cand si cum se considera un proiect terminat.
Una dintre chestiile pe care am patit-o zilele acestea a fost ca dupa ce am avut o intalnire cu un client, i-am prezentat variantele de design si sistemul prin care se va face managementul datelor, iar clientul a fost de acord, am trecut la dezvoltarea site-ului. A durat cateva zile pana am primit o parte din material de la client, am pus bazele site-ului, am creat si un design pentru site, dupa dorintele clientului. Dupa sarbatori a trebuit sa reiau proiectul, am mai primit niste materiale, am mai creat niste pagini si desi am depasit unele chestiuni limitate de contract, am spus ca e okay asa, sa fie multumit clientul. Totul bine si frumos, de fiecare data am acordat suport clientului, am raspuns la intrebari si am facut modificarile dupa dorintele clientului, pentru ca apoi sa ajung dimineata la lucru si sa aflu ca, cu o seara inainte, clientul a sunat managerul firmei sa ii spuna ca eu nu imi fac treaba, ca am spus faptul ca eu lucrez la alte 11 site-uri ( lucru perfect real de altfel ) si ca nu am timp sa ma ocup de site-ul lor ( fals, lucrasem doar pentru respectivul site in ultima vreme ), ca el vrea alt design , alta aplicatie, vrea sa apara pe site bucati de flash ( nu era nimic trecut in contract ) si ca vrea sa vada mana de designer acolo, desi cel putin pentru imaginea din header am pus designerul de 6 ori la lucru, fara ca acest client sa fie taxat pentru asa ceva.
Sincer, nu inteleg care e problema. Ori clientul este dezinformat si nu stie ce inseamna un contract cand vorbim despre internet, ori nu stie exact ce inseamna aplicatie, ce inseamna website, ce inseamna online shopping…
Cert este ca datorita unor astfel de persoane, probabil ca exista probleme angajat-manager. Sincer, eu ma bucur ca managerul la noi este o persoana foarte intelegatoare si cu experienta pe web, iar faptul ca am dovedit cu emailurile ca am facut modificari pe site asa cum a dorit clientul, a fost de ajuns. Dar sunt cazuri si cazuri…
Sunt curios ce se va intampla mai departe, pentru ca eu consider ca timpul meu este valoros, iar daca trebuie sa refac respectivul site, inseamna ca eu pierd timpul.
Intrebarea ramane valabila insa, e doar o problema de comunicare sau de informare, sau e stilul comunist al romanilor ?
🙂 Asta nu e stil comunist. Este stilul de kkt al multor “patroni” de duzina care se cred adevarate genii atotstiutoare… 🙂 Sunt patit si-mi rezerv dreptul de a-mi selecta lientii. 😀