Ortodontie

Ortodontie – Definitie

ORTODONȚÍE s.f. Parte a stomatologiei care asigură așezarea în poziție normală a dinților pe arcadele dentare. – Din fr. orthodontie. ( dex online )

Ca sa fim clar intelesi, inca de la inceput, avem  definitia^ . Desigur, daca ati ajuns pe blog direct din motorul de cautare, sunt sigur ca cineva v-a sugerat termenul ortodontie si deci stiati ca e vorba de dantura ( mai exact, de alinierea corecta a dintilor ).  Va intrebati de ce am ales sa abordez acest subiect ?

Igiena dentara

Motivul e foarte simplu : in Romania avem o mare problema cu educarea oamenilor legat de igiena dentara. Multi nu au inteles cat de mult conteaza sa isi ingrijeasca dintii.  Sanatatea nu inseamna doar mancare ok, sport sau ingrijirea superficiala a corpului. Dintii sanatosi te pot ajuta la multe si aici putem sa includem chiar si obtinerea unui job ! Cum spunea un specialist in domeniu, se platesc mii de euro pentru implanturi in sani si buze, in Romania, dar cand vine vorba de platit medicul dentist sau ortodont, toti stramba din nas.

Ortodontie – cum, cat si de ce ?

Chiar daca majoritatea ajung la medicul dentist cu replici de gen “vreau ca dantura sa arate bine” – deci e evident ca se gandesc la aspect, in primul rand – alinierea dintilor e foarte importanta pentru ocluzie corecta ( o ocluzie incorecta inseamna ca dintii nu se intalnesc ) si pentru curatare. Automat, aparand o problema la curatarea dintilor, acestia sunt mai predispusi la carii si/sau alte afectiuni dentare si gingivale.

Medicul ortodont iti va misca dintii pe pozitia corecta, urmand ca aparatul dentar sa isi faca treaba in timp. Deci nu, nu e vorba de doua sau maxim trei sedinte la dentist, asa cum suntem obisnuiti majoritatea. Nu e vorba de o simpla verificare sau de o plompa. Alinierea trebuie sa se faca treptat, pentru a nu se afecta sanatatea dintelui, deci in functie de severitatea cazului, un tratament ortodontic presupune perioade de timp incepand de la cateva luni pana la peste 2 ( doi ) ani. Aparatul dentar pune presiune constanta pe dinti, pentru o perioada anume ( perioada  puteti sa o aflati doar consultand un ortodont ).

Aparate dentare ( vizibile si invizibile )

Cum iti dai seama care-s cei ce folosesc aparate dentare ? Probabil ca ii vezi in fiecare zi pe strada pe cei cu ceva “placute metalice” prinse de dinti, traversate de un fir subtire de otel. Acelea sunt aparatele dentare mai “clasice”, as putea spune. Si din ce am inteles eu, si cele cu costuri mai reduse ( dar nu-s distribuitor sa le stiu pe toate, cel mai bine intrebati medicul dentist ) . Daca te intereseaza cu adevarat si aspectul, pe langa sanatatea dintilor tai ( deci nu vrei sa te prezinti la job cu metale pe dantura ), atunci poti sa alegi un tratament ortodontic cu un aparat invisibil. Cele mai noi si performante aparate dentare invisible sunt Incognito si Invisalign, dar despre asta o sa va povestesc intr-un alt articol, mai pe larg.

Exista aparate dentare vizibile sau invizibile, fixe sau mobile iar utilizarea lor tine strict de cat de grav e cazul tau. Oricum, ai de unde alege cand vine vorba de aparatura si look. Totul tine de banii pe care esti dispus sa ii aloci sanatatii tale si aspectului tau. Iti poti face un mix, insa doar dupa ce discuti cu medicul stomatolog. Si trebuie sa stii ca genul asta de tratament presupune si timp, nu doar bani si vointa! E un targ cu tine, pe termen lung. Castigatorul sau infrantul esti doar tu !

Costuri ortodontie

Cat costa toata smecheria ? Asa cum am spus si mai sus, tine de cat de pretentios esti cu aspectul si de cat de multi bani poti sa investesti. Un aparat dentar invisibil va insemna o diferenta sesizabila la pret fata de un aparat dentar clasic, insa ai beneficiul ca tratamentul tau ortodontic va trece neobservat ( sau il vor observa foarte putini ). Nu e ieftin, insa daca iti pasa de sanatatea dintilor tai, sigur nu e nici scump. In plus, eu am intes ca poti discuta si plata in transe, tinand cont ca tratamentul se intinde pe o perioada mai lunga de timp…

Daca va intrebari ce fel de asigurari medicale acopera si tratamentele ortodontice… ei bine, vestile nu-s prea grozave din punctul asta de vedere. Personal nu prea stiu de vreo asigurare care sa acopere macar costul aparatului dentar. Daca ajungeti cumva la vreun medic dentist care sa va faca tratamentul asta pe o asigurare medicala banala, atunci grija mare la ce-i scrie pe diploma si documentati-va inainte.  Sunt multi incepatori, iar cu genul asta de tratament nu te poti juca. Nimanui nu-i place sa fie cal de bataie pentru experimente.

De unde am obtinut toate informatiile ? Exceptand definitia, care e copiata ( cu simtire si link spre sursa ), restul datelor le-am primit din niste discutii la clinica Smile Factory ( strada Tiblesului 7A ). Sa nu credeti ca m-am dus acolo ca blogger sau ca sa iau vreun interviu. Nu. M-am dus pentru a ma informa. Si-am primit raspunsuri foarte clare si pertinente din partea unor profesionisti. Au fost niste discutii care m-au ajutat sa inteleg mai bine ce inseamna ortodontie, de ce costa atat cat costa si mi s-au oferit chiar si exemple de comparatie. Am vazut poze, am vazut videoclipuri si totul s-a intamplat intr-un mediu prietenos, menit sa ma relaxeze.

Cum va demonstrez ca-i pe bune ? Asta e destul de simplu. Trebuie sa faci ce iti spun in continuare : pui mana pe telefon, suni la numarul de telefon: 0256/295.699 ori trimiti un mail la office@smilefactory.ro si iti programezi o vizita acolo. Nu cred ca te costa nimic sa incerci chiar tu sa discuti cu oamenii care urmeaza sa te ajute. In plus, ce poti sa pierzi, in afara de timp ? ( sfatul functioneaza daca esti din Timisoara sau din imprejurimi )

Daca vrei sa citesti mai multe despre aparate dentare invizible – Invisalign si Incognito – atunci click pe link. Ca sa vezi cum se ajunge la Smile Factory, verifica harta de aici. Pentru poze cu cazuri clinice de ortodontie ( stiti voi,  imagini cu before & after ) click aici.  Documentati-va si despre medicii care urmeaza sa va trateze – un search pe Google dupa numele lor e suficient.

Si o alta parere (  la o bloggerita de Timisoara ) gasiti la Dojo : Aparat dentar “invizibil” – Invisalign. Ea a scris inaintea mea, din postura de pacient. Gasiti un alt punct de vedere cu alte exemple, motiv pentru care va recomand sa cititi. Pare-se ca si Dojo tot la Smile Factory s-a tratat 🙂

5 thoughts on “Ortodontie

  1. dojo

    Aparatul lingual se cheama INGONITO, nu INCOGNITA 🙂

    Felicitari pentru post si merci de mentiune.

  2. dojo

    Incognito, doamne ca m-am tampit de tot.

  3. Public User

    Multumesc frumos de corectura 🙂

    Trebuie mentionat, postul tau e foarte complet si util.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *