Nu pot acum, pentru ca…

relaxareDatorita jobului am ajuns de mai multe ori sa discut cu o doamna mai in varsta, foarte de treaba, despre locuri de munca, despre tineri, despre posibilitatile oamenilor de a pleca in concedii. Atat eu, cat si dumneaei, am realizat ca in general, cei cu venituri nu foarte bune, merg destul de putin in concediu sau in weekenduri in care sa se relaxeze. Cauza principala e ca banii nu ajung pentru altceva. Iar in cazurile in care ajung, fiecare incearca sa ii puna deoparte ( deci da! sunt si oameni care stiu sa faca economii pentru vremurile mai grele ).

Problema e ca nu poti amana la nesfarsit zilele astea in care sa trebuie sa te relaxezi. Fiecare dintre noi trebuie sa fie eficient la lucru, pentru ca angajatorul sa castige si sa isi permita sa isi plateasca angajatii si e greu de crezut ca un om care nu se relaxeaza va fi capabil sa ofere maximum din ce are de oferit.  Spre exemplu, doamna de care vorbeam mai sus doreste sa se duca la niste bai termale si apoi la munte, undeva. Tot dumneaei mi-a spus ca nu a mai plecat intr-un concediu de foarte multi ani.

Atunci eu gandesc problema cam asa : care e cel mai ieftin loc de cazare intr-o statiune montana apropiata de Timisoara ? Mhmm, sa spunem Straja, unde totusi preturile sunt mai maricele, dar locatia merita. E la maxim 300 de km de Timisoara ( depinde de drumul pe care il alegi pana in Valea Jiului ), asadar un drum cu masina de patru spre cinci ore de mers lejer. Cea mai ieftina camera de cazare ? Spunem 60 ron/persoana. Oricum cazarea nu e importanta, oamenii merg la munte sa se relaxeze, sa respire aer curat, nu sa stea in camera de cabana. Doua nopti de cazare ( echivalentul unui weekend petrecut la munte ) costa 120 ron/persoana.  Mancarea nu trebuie sa fie mai scumpa decat in oras, pentru ca o poti procura chiar din oras. Nimeni nu mananca extraordinar de mult in doua-trei zile. Spunem un buget de 50 ron / zi de light-food. Pentru o familie in care ambii soti primesc salariu, un weekend la munte, o data la doua luni se incadreaza intr-un buget acceptabil, care nu va taia considerabil din economii.

Sa nu fie munte, sa fie strand cu apa termala. Sunt Baile Herculane ( unde sigur se poate merge cu cortul, dar se gaseste si cazare ieftina ), destul de aproape de Timisoara. Sau diferite locatii in Ungaria, daca cineva prefera sa scurteze drumul. Maxim o ora pana la Cenad si apoi inca una ori doua pana la strand termal. Daca nu sunt figuri, nu vad motive pentru care oamenii sa nu isi permita o relaxare, periodic.

Insa ” Nu pot acum, pentru ca…”

“Ma uitam de cazare in Budapesta. Ma gandeam sa mergem vreo doua zile, daca il conving sa-mi dea banii”

Budapesta, Viena… ce a mai fost in plan ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *