Managementul banilor

economiiCred ca notiunea de management al banilor suna cam pompos pentru noi. Si asta n-ar fi din cauza ca nu avem bani. Nu, asa saraci, necivilizati si inapoiati ca structura a statului si noi facem bani. Nu la fel de multi ca altii, dar totusi… Atunci de ce ne este atat de greu de ne organizam astfel incat sa economisim ? pentru vremuri mai grele, pentru sanatate, pentru concediu ?

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu unul am invatat ca daca am in plan sa pun bani deoparte, renunt la niste toale care mi-ar umple doar dulapul, la niste adidasi pe care nu ii voi purta decat ocazional sau la un telefon nou, daca cel actual isi face in continuare treaba cu succes. Doar pentru ca o bluza este la reduceri nu inseamna ca trebuie sa o cumperi. De ce ne lasam atat de usor vrajiti de etichetele sau afisele cu -30,40,50% ? De ce ne aruncam posibilele economii pe un gadget doar pentru ca este abia aparut ?

Aici lipseste aceea educatie financiara care nu prea o fac parintii si nu se face nici in scoli. Cunosc prea multe persoane, copii si adulti, care de indata ce au banii in mana ii cheltuiesc, iar pana la urmatoara “runda” de bani asteapta cu sufletul la gura, de parca ar veni Craciunul.

Personal, vrea sa stiu ca daca sursa mea de venit se intrerupe de azi, voi avea ce sa mananc pentru inca 3 luni, timp suficient sa gasesc alta sursa de venit ( consider eu ). As vrea sa stiu ca daca ajung intr-un caz nefericit sa am nevoie de spital, nu voi fi nevoit sa ma imprumut. As vrea sa stiu ca pot sa imi platesc transportul pana la lucru si daca masina se strica…

Sigur, nu e root of all evil, dar un comportament de genul acesta e un pas inapoi. Pentru persoana, pentru societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *