Invigorarea unui forum in 6 pasi

Forumuri in paragina

Nu putine sunt forumurile care au ramas in paragina pentru o perioada de 2-3 ani. Adica foarte putini membrii noi, foarte putine posturi noi, eventual chiar si cate un spam pe aici pe colea. Totusi, sunt site-uri cu vechime, site-uri care au strans linkuri chiar si natural, site-uri care ajung sa fie “trusted”, desi nu ofera mereu continut nou.

Ei bine, aceste site-uri au deja niste pagini bine pozitionate pentru niste stringuri si primesc constant trafic, dar la un nivel moderat.

Comoara ingropata ?

Pentru unii webmasteri, genul acesta de forumuri sunt un fel de comori ingropate. Ingropate in absenta membrilor si a subiectelor noi. Si niste comori de genul acesta trebuie dezgropate la un moment dat si aduse la punctul la care valoreaza destul de mult pentru a fi vandute mai departe, pentru a completa planurile altor webmasteri.

Si concret…

O sa luam un exemplu un forum destul de vechi ( fara url totusi…) :

Pasul unu : Se reorganizeaza sectiunile forumului pentru a fi cat de cat “curente”, se redirecteaza 301 unde este nevoie, se adauga niste continut pe prima pagina, unde este posibil ( incercam sa nu omitem h1, h2.. ), eventual se realizeaza si o noua tema, care sa invigoreze putin “look”-ul site-ului.

Pasul doi: se creaza cateva subiecte interesante

 • tutoriale
 • posibile “scandaluri” ( buzz creation )
 • posturi pe modelul FAQ
 • poll-uri cu intrebari interesante, dar generale

Pasul trei : se incepe un concurs banal, in care se premiaza cele mai interesante posturi pentru membrii care au ajuns la 100 de posturi ( 50-100$, platibili in paypal in ziua finala a concursului )

Pasul patru : se realizeaza un newsletter in care sunt incadrate titlurile pentru paginile create anterior. Primul titlu vizibil foarte usor : “Castiga 50-100$ acum, postand pe forum!” sau texte similiare. Primul titlu trebuie sa atraga prin elementul bani si prin elementul simplitate ( castigi doar postand pe forum ). Se insira apoi restul de titluri ale paginilor noi create, tutorialele si poll-urile urmand sa fie plasate primele, dupa stirea concursului.

Pasul cinci : Se expediaza newsletterul, dupa care fie se creaza doi-trei useri falsi care se posteze frecvent pe forum, fie se foloseste staff-ul disponibil ( ?! ) pentru popularea cu threaduri a forumului.

Pasul sase : Se creaza threaduri noi pe subiecte cautate frecvent de webmasteri. Inspiratia poate sa vina chiar de pe forumurile concurente. Din cauza varstei forumului si a trustului pe care motorul de cautare ( in speta Google ) l-a acordat site-ului, este foarte probabil ca topicurile sa ajunga sa fie pozitionate foarte sus in SERPs, de unde rezulta automat si mai mult trafic.

Tine-i motivati!

Ei bine, de aici lucrurile incep sa se miste de la sine. Evident, se pot aduce imbunatatiri forumului, precum implementarea unor butoane pentru social bookmarking ( pot aparea discutii foarte interesante sau tutoriale foarte apreciate ). Insa vor exista, dupa parcurgerea pasilor, mai multi membrii care posteaza pe forum, iar utilizatorii noi ( veniti din paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare )  vor fi mai motivati sa posteze, datorita activitatii existente pe forum.

Totul depinde acum de cum anume iti poti tine membrii motivati sa posteze. Unii webmasteri apeleaza la schimburi de posturi ( posts exchanges ), deci in cazul in care ajungeti sa cititi titluri de topicuri de genul “post exchange 30:30”, sa va asteptati la o cerere de schimb de posturi pe forumuri.

6 thoughts on “Invigorarea unui forum in 6 pasi

 1. G.Dorin

  cred ca shtiu si eu un forum din asta….:)

 2. Mihai Jepan

  Eh eh, eu incercam sa imi impartasesc o experienta de work 🙂

  Poate ajut pe altii cu ceva !

 3. G.Dorin

  bine….recunosc…nu are chiar 2-3 ani de cand e asa dar….e pe calea cea “buna” 🙂

 4. Mihai Jepan

  uite-te mai sus, cate si mai cate sugestii…

 5. Benko Zoltan

  Probabil acesti pasi sunt valabile si pentru forumurile noi, merita citite si aplicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *