Diacriticele si internetul in Romania

Au existat foarte multe discutii pe aceasta tema, mai ales pe forumurile romanesti axate pe partea de internet si in special pe SEO ( Search Engine Optimization ). Exista opinii pro si contra folosirii de diacritice atunci cand vorbim despre optimizarea pentru motoarele de cautare a continului unui site, dar discutia se poate largi si in alte planuri, deoarece ajungem sa vorbim despre comportamentul utilizatorului de internet roman.

Exista mai multe articole si multe posturi asemanatoare unor articole care ofera si exemple si argumentatie contra folosirii, pentru moment, a diacriticelor, deoarece utilizatorul roman de internet este prea « lenes » pentru a scrie cu diacritice. Si cum atunci cand vorbim despre SEO ( Search Engine Optimization ), vorbim despre cautarile dictate de utilizatorul roman, trebuie sa alegem sa ne scriem continutul fara sa folosim foarte multe diacritice, pentru cazul in care dorim eficacitate valorificata in trafic.

SEO se poate face si pentru continut cu diacritice si pentru continut fara diacritice, insa mai important este pe cel fel de cautari intra utilizatorii pe site. Atat timp cat utilizatorii ne “dicteaza” cautari fara diacritice, vom urma sa ne cream textul fara diacritice. Viitorul insa pare mai fericit pentru romanii doritori de a scrie corect limba romana si pe internet, folosind mereu diacritice.

Asa cum spuneam si mai sus, discutiile de genul acesta se gasesc pe forumurile romanesti care au si sectiune de SEO, deci foarte multe nu se pot spune. In respectivele threaduri sunt si exemple si argumente pro si contra. O simpla cautare pe Google Romania poate lamuri problema. (http://www.google.ro/search?hl=ro&q=diacritice+pentru+SEO&btnG=C%C4%83utare+Google&meta= ).

UPDATE : articolul a fost scris acum o vreme si l-am mutat pe blog. S-ar putea sa fie putin outdated.

De vazut si Ziare si Reviste.

4 thoughts on “Diacriticele si internetul in Romania

  1. Cristian Diaconu

    Da, articolul e cam depăşit, situaţia se îndreaptă spre normal. Nu cred că există cineva care să-şi facă un sit serios acum şi să nu folosească diacritice. SEO sau ne-SEO a început să conteze şi impresia de profesionalism pe care o induce un sit scris cu diacritice, în condiţiile în care cam toate siturile de presă/ştiri (şi toate cele mari, inclusiv cele de sport) sînt scrise cu diacritice.

  2. Filmulete Comice

    Pentru o agentie de presa este normal sa scrie cu diacritice pentru ca denota un aer de profesionalism si pana la urma asa e corect sa se scrie, mai ales ca se pot crea confuzii daca nu este pusa o caciulita la A sau o virgula la T.

    Din punct de vedere SEO diacriticele au importanta lor, dar daca stam sa analizam utilizatorul care cauta intr-un motor de cautare observam ca acesta nu scrie cu diacritice. Foarte rar se intampla ca cineva sa caute cu diacritice intr-un motor de cautare. Pana la urma este vorba de economisirea timpului si gasirea unei informatii exacte fara prea multe batai de cap.

    Legat de viitor nu stiu ce sa iti zic, fiecare cum este obisnuit, eu spre exemplu nu le suport sa le scriu la tastatura (de altfel nu le-am scris niciodata), e mai greu de scris si de urmarit in acelasi timp si nu neaparat ca asta ar fi motivul, dar in acest fel economisesc timp (tinand cont ca suntem in secolul vitezei)

  3. Cristian Diaconu

    Da, sîntem în secolul vitezei (asta s-a zis şi despre cel trecut), însă în plus cred că de cînd au apărut calculatoarele sîntem şi în secolul preciziei şi al clarităţii (semnalul digital faţă de cel analog). Ori diacriticele tocmai asta aduc, precizie şi claritate, prin înlăturarea confuziilor de sens. Viteza care se cîştigă prin scrisul fără diacritice se pierde la cititorul care stă să descifreze sensul cuvintelor care pot avea mai multe înţelesuri (sensul se deduce din context destul de rapid, însă la un text mare se adună şi rezultă un timp pierdut mai mare). E mai rentabil să se scrie cu diacritice direct, după cîteva luni de scris diferenţa de viteză faţă de scriul fără diacritice nu mai e aşa de mare.

    Cît despre SEO se poate spune că şi acolo se mişcă lucrurile. Cine scrie cu diacritice caută tot cu diacritice, Google ştie să dea şi rezultate din paginile scrise fără diacritice. Deci tendinţa va fi treptat de căutare cu diacritice.

    Faptul că nu le suporţi la tastatură se datorează obişnuinţei, odată ce o să începi să scrii cu ele şi să te obişnuieşti să le vezi în textele tale, n-ai să vrei să te mai întorci la scrisul fără diacritice. Ba chiar au să te deranjeze textele scrise de alţii fără diacritice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *