Despre Romania – Polonia, galerii si securitate

Trecand mai departe de meciul de fotbal – pentru ca nu e prea mult de zis, atunci cand Polonia iti administreaza, sec, un 3-0 – organizarea evenimentului a avut mari minusuri care se vor aduna, probabil, intr-o viitoare partida “acasa” fara suporteri. Si nu asta ar fi problema, ca am avut ocazia cu totii sa vedem ce inseamna “sustinerea galeriilor”, ci banii pierduti din vanzarea de bilete.

Am fost pe stadion la cateva meciuri ale echipei nationale. Am fost pe stadion si la cateva meciuri ale unor echipe de club din Romania. Nu reusesc sa trec peste fluieratul imnului adversarilor, tortele si petardele aruncate fara cap si dorinta continua de paruiala a “suporterilor”. Imi e la fel de greu sa inteleg si cum anume au reusit atat de multi “suporteri” sa intre cu materiale pirotehnice la ei. Sa fie vorba de firmele de paza slab organizate sau pur si simplu lipsa de interes din partea resursei umane, apartinand acelorasi firme de paza? Sa fie vorba de ceva intentionat, o parte din acesti “suporteri” sa fie lasati sa intre cu petarde la ei? Sunt curios daca exista o institutie care poate face verificari in directia asta, mai multe dosare penale si cateva pedepse cu executare poate ca ii vor mai calma pe batausi.

Pentru ca nu e normal ca la un eveniment sportiv, la care tu te duci in calitate de suporter, sa incepi sa te bati cu sustinatorii echipei adverse. Sau mai rau, asa cum se intampla intre “galeriile marilor” cluburi din campionatul intern. Si pentru ca nu e normal sa arunci cu orice fel de obiecte spre jucatorii care “fac show-ul” pe teren. O astfel de actiune ar trebui sa fie (asta daca nu e deja) incadrata la “cu premeditare”. Da, Lewandowski a fost mai mult speriat si asurzit de petarda, dar daca se arunca cu un alt obiect? Daca ar fi fost nimerit in cap?

O serie de verificari mai dure, cam in sistemul celor de pe aeroport, facute la intrarea pe stadion probabil ca ar reduce riscul unor intamplari similare cu cele de la meciul Romania – Polonia, de vineri. O serie de pedepse mai dure, cu executare, insotite si de amenzi cu cate cinci cifre, pentru cei care sunt prinsi care incearca sa intre pe stadion cu astfel de materiale probabil ca ar reduce si mai mult riscul. Si obiective mai mari de jandarmi mobilizate la meciuri, pentru ca atunci cand esti incarcat cu 4-5 bastoane peste spate, nu prea mai ai aceeasi dispozitie de scandal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *