Cunosc destule persoane care lucreaza in domeniu. Pe langa asta, exista multe site-uri lansate recent si toate au legatura cu chiiriile, apartamentele, casele, vilele sau terenurile din Romania ( si nu numai ). Chiar am si realizat vreo 3 site-uri pe domeniul asta imobiliar.
Deci stiu ce era inainte si stiu ce e si acum, pot sa compar si sa inteleg cum anume se misca piata pe online. Zilele trecute m-am si plimbat prin zona, vizitand niste comune si satuce de pe langa Timisoara sau Arad.
Am constatat cateva chestii :
– anunturile din ziar sunt de foarte multe ori ale unor agenti imobiliare. Nimic rau pana aici. Cunosc si agenti imobiliari care sunt corecti cu clientii si au “cartile pe fata”, insa trebuie sa existe si uscaturi. Adica acele persoane care isi conving proprietarii de case/apartamente sa ridice pretul ( nejustificat in opinia mea ) imobilelor, pentru a castiga mai mult la comision si de aici ne alegem cu ceva preturi mai mari pe site-urile de imobiliare sau pe ziarele specializate.
Si asta se numeste “consultanta”. Adica iti sfatuiesti proprietarii sa vanda mai scump si deci mai greu in timp. Se intampla mai ales celor care locuiesc la tara, adica din comune si sate nu chiar atat de apropiate de oras. Uneori mai vine nepotul sau copilul proprietarului si spune un pret, insa mereu exista problema asta : PRETURILE NU SUNT REALE!
– foarte putini agenti imobiliari pastreaza sumele de vanzare precum le decide proprietarul, desi sunt sigur ca au deja un client pentru respectivul imobil. Insa totusi, se gasesc rar astfel de oameni.
– multi batrani, proprietari de case, sunt sfatuiti de copii sau nepoti cand vine vorba de preturi.
Personal am decis sa ma plimb putin prin zona, sa analizez, sa intreb de preturi direct de la om. Adica mers la birtul din comuna, cumparat o bere si stat la povesti. Aflii informatia si destul de ieftin. Si apoi iei comuna la pas, bati la porti, intrebi, discuti cu oamenii. Majoritatea iti vor da indicatii, unii iti vor spune chiar “preturile lor”.
In felul asta aflii de fapt valoarea reala a imobilului. Nu de alta, dar te poti trezi ca platesti 50.000 euro pe o casa care valoreaza de fapt doar 30.000 euro. Cred ca se merita niste motorina/benzina in plus pentru a fi sigur de nivelul preturilor , nu-i asa ?
mda, in general trebuie sa deschizi bine ochii cand apelezi la o agentie imobiliara. Uneori si cand ai “ochii deschisi” te pacalesti usor.
Problema e in felul urmator. Spre exemplu sa zicem ca ai nevoie de un credit ca sa poti sa iti cumperi o casa. Totul bine si frumos, dar ce se intampla daca trebuie sa se faca o estimare la casa respectiva ?
Omul cere cat cere iar estimarea de la banca pentru suma pe care o imprumuti e mult sub suma ceruta de proprietar. Astea sunt probleme destul de des intalnite, am cunostinte care au patit-o. Partea aiurea e ca trebuie sa platesti si estimarea respectiva la majoritatea bancilor ( sunt si banci la care prima estimare e gratuita ).
Deci, daca te bagi printr-o agentie, ar fi de preferat ca agentul imobiliar sa aiba si ceva contract de parteneriat semnat cu banca. Se rezolva multe chestii foarte usor in felul asta.
Ce ai facut tu e putin probabil sa-si poata permite orice cumparator sa faca. De obicei un cumparator average are un job unde munceste pentru a obtine un credit cat de cat ok pentru a-si lua in rate un acoperis deasupra capului. Tocmai de disperarea aceasta si lipsa de timp/rabdare profita agentii imobiliari. Si o vor face in continuare…
De ce nu, Adeline ?
Nu cred ca e un efort imens sa pierzi o zi de sambata in plimbare prin comunele din zona in care te-ar interesa sa achizitionezi un imobil.
Daca e vorba de apartamente in Timisoara, situatia e diferita. Sunt metode si metode de a “pacali” sistemul, insa nu prea imi place sa vorbesc despre asta. Am si prieteni care lucreaza pe domeniul imobiliare si am incredere ca exista si oameni care fac din asta un lucru cinstit.
Preturile in Tg-Jiu sunt extrem de mari, ce sa mai vorbesc de Timisoara. Cat trebuie sa castigi pe luna ca macar sa incerci sa intri pe usa unei banci si sa ceri un pliant pentru un imprumut?
Am prieteni si prin Tg Jiu si am auzit ca totul e foarte scump si acolo. Nu stiu ce sa zic de spatiile comerciale ( un cunoscut avea nevoie de un birou acolo ), dar zona respectiva nu cred ca e atat de prospera, sa spunem.
Eu unul nu am auzit de locuri de munca sau de investii prin aria respectiva. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar de ce sa cresti preturile intr-o zona in care exista sanse mici la un viitor banos pentru tineri ?
Tocmai, investitiile sunt 0 in aceasta zona. Se profita de faptul ca cererea e mare, iar ofertele sunt putine, fiind date si de faptul ca orasul e mic. Exista cerere data de elevii care vin de la tara si doresc sa stea la garsoniera sau la apartament.
Personal, daca locuiam la tara pe langa Tg Jiu, preferam sa investesc intr-o masina si faceam naveta. Nu e asa de mare orasul si daca satele sunt prin apropiere se merita sa faci naveta.
In fine, e doar opinia mea.
Sunt elevi care vin de departe :40-50 de km, insa sunt si navetisti din zonele adiacente: de pana la 25 de km.