Corel Draw sau Adobe Illustrator ?

Tinand cont ca am in jurul meu foarte multi designeri si foarte multe persoane direct preocupate de print aud destul de des de problemele care apar ba in Corel, ba in Illustrator. Sunt destule incompatibilitati cand vine vorba de folosit un singur software, iar clientul vine cu proiectul salvat in formatul celuilalt soft.

Am inteles ca, recent, managerul a luat decizia ca singurul software folosit de catre designeri pentru proiectele create in firma sa fie Adobe Illustrator. Motivul, aparent, este faptul ca in Germania este considerat un program profesionist doar Illustrator. Si din cate am inteles, daca eu in calitate de designer, ma duc in Germania si le vorbesc designerilor de acolo despre Corel, se va rade pe seama mea destul de mult. Am vorbit ipotetic, nu lucrez ca designer si pentru moment nu stiu daca am de gand sa o fac.

Sunt curios in cate tipografii sau agentii media se mai foloseste Corel Draw?! Sunt curios, pentru ca am vazut destul de multi interesati sa lucreze cu el si sa invete mai multe despre el. Si sincer, mi se pare ca sunt foarte multe chestii care se fac mult usor cu Corel Draw ( asta o spun din experienta mea nu atat de vasta ). Dar pana la urma nu conteaza care program e mai usor de folosit, ci care e mai profesionist si care scoate cel mai bine pentru print.

11 thoughts on “Corel Draw sau Adobe Illustrator ?

 1. ave13

  Nu prea inteleg de ce Corel-ul nu e vazut cu ochi asa de buni de catre designeri. Mie mi se pare foarte comod, usor si elegant lucrul in Corel Draw, pe cand in Illustrator totul e asa de greoi, necesita mult mai multe click-uri, iar sistemul cu layere mi se pare aiurea.

  Ca s anu mai vorbim de memoria ce o consuma produsul Adobe.

  CUm spuneai, in final e vorba de produsul final cum e exportat si Corel-ul mi-a facut cateva probleme la un moment dat cu exportul (culori un pic diferite), insa pentru toate celelalte calitati ale lui, l-am iertat 😀

 2. Mihai Jepan

  Si mie imi place corel dar mnah..in mediile profesioniste se foloseste Adobe. Asta au zis mai multi. Pt uz personal insa e ok cu Corel.

 3. Mihai Jepan

  Ciao, merci de informatie, nu stiu daca apuc sa ma uit peste el. Sunt foarte ocupat perioada asta.

  Cum de blogul tau nu e indreptat spre techs ? 🙂

 4. ave13

  Well, blogul meu nu e indreptat spre techs pt ca nu l-am pornit asa. Si oricum nu am prea mult timp la dispozitie sa scriu despre techs. Si nici nu lucrez in domeniu 😉

 5. Mihai Jepan

  Sunt indiscret daca intreb in ce domeniu lucrezi ? 🙂 Nici blogul meu nu e orientat doar spre techs, dar scriu destul de des despre…

 6. ave13

  domeniul medical…

 7. CornelDraw

  Un soft excelent si foarte usor de folosit.
  L-am invatat singur si i-am descoperit “chichitele”, mai mult din joaca. Mie cel putin, mi se pare controlul diferitelor resurse foate usor si intuitiv, mai ales zoom-ul cu mouse-ul, care la Adobe ma ingrozeste.
  Un individ a tinut mortis odata, sa-mi demonstreze ca poate face mai usor carti de vizita cu un program specializat, dar i-am demonstrat tocmai contrariul. A ramas masca. Prima data vezi, ce si cum face si dupa aceea da-ti cu parerea, i-am spus.
  Intr-un cuvant: SCUMP da’ BUN!

 8. Mihai Jepan

  multumesc frumos de parere Cornel, ce sa zic, si mie imi place Corel, dar unele standarde impun Illustrator.

 9. CristianGabriel

  Se spune despre CorelDRAW ca nu este un site profesionist deoarece are destul de multe lipsuri (in special la Color Management) care introduc niste necunoscute in workflow de la creeatie la tiparire. Daca se configureaza corect nu aveti probleme.. Putei gasi pe blogul http://cristangabi.blogspot.com mai multe informatii.

 10. eu

  S-ar parea ca illustrator este mai bun decat coreldraw cand te uiti la un produs finalizat, in mare parte este destul de adevarat, dar nu pot sa spun acelasi lucru despre modul de lucru care este mult mai greoi in illustrator. Cu multa rabdare poti sa ajungi sa faci chestii aproape la fel de profi ca si cu illustrator, insa trebuie sa ai ceva experienta in lucrul cu CD. Prevad ca in urmatorii cativa ani, 1-2, CD va ajunge la aceleasi performante ca si Illustrator. Daca va intereseaza niste mostre de illustratii facute in CorelDraw puteti gasi in portofoliul meu de pe dreamstime http://www.dreamstime.com/Stanalin_portfolio_pg1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *