Cele mai cautate joburi din Tech

Articol scris de Ioana B, careia ii multumesc pentru material 🙂


Pandemia de Coronavirus a afectat piata fortei de munca, insa impactul difera de la o industrie la alta. Daca in cazul sectorului HoReCa sau cel al transportului lucrurile stau destul de rau, industria IT&C a reusit sa straluceasca in pofida crizei generate de pandemie. Avand in vedere ca majoritatea companiilor din industria tech au imbratisat munca de acasa, precum si faptul ca pandemia a fortat mutarea business-urilor in on-line, nu este de mirare ca sectorul tech a reusit sa prospere intr-un an problematic pentru majoritatea industrilor.

Sectorul IT&C din Romania este unul extrem de important pentru economia tarii. Anul trecut, acest sector aducea undeva la 6% din PIB, iar Asociația Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) arata ca obiectivele pentru 2025 sunt ca acest sector sa ajunga la 10% din PIB. 

Peste 5 000 de joburi active pentru industria IT&C in Romania

Nu este o surpriza faptul ca domeniul cu cea mai mare cerere de personal calificat este cel al IT Sofware. Un studiu realizat de hipo.ro estima ca cererea de personal pentru acest sector ajunge unde la 46%, fiind domeniul cu cea mai mare pondere de angajare din Romania. Companiile de software development Romania au reusit sa mentina, si chiar sa majoreze salariile angajatilor sai cu peste 11%, in plina pandemie. 

Care sunt cele tehnologiile cu cea mai mare cerere?


Java si JavaScript

Pe primul loc in topul celor mai cautate tehnologii ramane Java impreuna cu JavaScript. Fiind cel mai indragit si popular limbaj de programare, folosit atat de companii mari cat si mici, Java reuseste sa se mentina pe primul loc si in acest an. Companiile care ofera java software outsourcing sunt mereu in cautarea unor candidatati cu experienta, care sa ii ajute la dezvoltarea proiectelor de software.

PHP 

Pe locul al doilea in topul celor mai cautate tehnologii se afla PHP. Avand in vedere ca multe afaceri din offline au trecut in online in contexul pandemic, developerii PHP au avut un an incarcat. Astfel, nu este de mirare de ce PHP se afla pe locul 2 in topul celor mai cautate tehnologii.

C, C++, C#

Limbajele de programare C sunt la mare cautare in randul companiilor din industria IT. Chiar daca aceste limbaje de programare sunt printer primele aparute, C este la fel de relevant astazi ca si in momentul in care a aparut pe piata. Cei mai multi programatori considera C ca baza pentru intelegerea si invatarea altor limbaje de programare. Cand vine vorba de game development si systems programming, limbajele C sunt alegerea angajatorilor.

Cele mai cautate functii din domeniul Software

Software Engineer Jobs
Joburi in tech

Software engineer

Cele mai multe si ofertante job-uri din domeniul IT, din Romania, sunt dedicate pentru software engineer. Oferta din partea companiilor este una destul de generoasa pentru aceasta pozitie. Inginerii software sunt la mare cautare si in acest an, iar companiile se bat in oferte pentru a atrage cei mai buni profesionisti de pe piata. 

Senior Java Software Engineer

Asa cum am spus si la incepultul articolului, Java ramane cea mai cautata tehnologie si in 2021. Cu o cerere mare pe piata si o concurenta acerba intre companiile care cauta Java developers, nu este de mirare faptul ca Senior Java Software Engineer este a doua cea mai cautata functie din domeniul IT. Daca in cazul unui junior Java software engineer oferta de pe piata este mult mai vasta, pentru un senior lucrurile stau putin diferit. 

Full Stack Engineer

Unul dintre cele mai bine platite si dinamice roluri din lumea programarii este cel de full stack engineer. Acest job aduna laolalta cunoasterea si utilizarea mai multor tehnologii si baze de date atat pentru dezvoltarea front-endului cat si back-endului. Astfel nu este d emirare de ce foarte multe companii sunt in cautzarea unor ingineri experimentati in full stack. 

Industria software pare sa se mentina pe un trend ascendent si in acest an. Efectele pandemiei inca nu au afectat acest sector insa, asa cum ne-a invatat si criza din 2008-2010, consecintele economice pot intarsia sa apara in aceasta industrie. Ramane de vazut ce ne rezerva viitorul insa pot spune un lucru cert: daca o industrie v-a supravietui si prospera post-covid aceea este cea a industriei IT&C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *