Cât costă o proteză dentară?

Articol furnizat de catre Emilia, careia ii multumesc pentru efort.


Ce este o proteză dentară?

A avea o dantură sănătoasă și arătoasă este un aspect important al vieții de zi cu zi. Din păcate însă, există și situații când din diferite cauze o persoană își pierde toată dantura sau puținii dinți pe care îi mai are nu pot sprijini o restaurare protetică fixă. Din fericire, trăim într-o lume în care s-a inventat o soluție pentru astfel de probleme, și anume proteza dentară. 

Acesta este un dispozitiv medical personalizat în funcție de caracteristicile fiziologice ale fiecărei persoane și are ca principal scop înlocuirea dinților naturali.  Este compusă din două părți și anume baza și dinții artificiali.

Ce tipuri de proteză dentară găsim?

În funcție de numărul dinților naturali rămași, putem spune că există două tipuri de proteze dentare :

  • proteze dentare totale
  • proteze dentare parțiale. 

Proteza dentară totală este recomandată persoanelor care din cauza unui accident sau din cauze medicale și-au pierdut toți dinții. Pe baza protezei dentare (care este fixată pe gingii) sunt atașați dinții artificiali. Baza precum și sistemul de prindere sunt confecționate de cele mai multe ori din metal sau acril și au o culoare similară sau în cel mai fericit caz identică cu gingia pacientului. 

De menționat aici este faptul că și protezele totale pot fi de două feluri 

  • proteze dentare fixe 
  • proteze dentare mobile. 

Bineînțeles că fiecare tip are atât avantaje și dezavantaje. 

Proteza mobilă poate fi igienizată foarte ușor și eficient.

Protezele dentare fixe au devenit tot mai populare în ultimii ani, mai ales datorită faptului că s-au diversificat materialele din care sunt confecționate sistemele de prindere. 

Costurile cu o astfel de proteză sunt însă mult mai mari. 

Există mai multe sisteme de prindere și medicul stomatolog este cel care face recomandarea în privința celui mai potrivit sistem pentru fiecare persoană.

În situația în care este imposibilă folosirea implantului dentar sau al punților fixe, este recomandată proteza dentară parțială. 

Un avantaj al acestui tip de proteze este costul mai redus în comparație cu cel al unui implant. 

Bineînțeles că și protezele parțiale sunt de mai multe tipuri:

  • proteză dentară cu croșete metalice (indicată ca și o soluție provizorie până când lucrări mai complexe pot fi executate), 
  • proteză dentară parțială flexibilă (recomandată tot ca și soluție pe termen mediu sau scurt, dar superioare din punct de vedere estetic)
  • proteză dentară scheletată (spre deosebire de primele două tipuri, aceasta este recomandată ca și soluție definitivă).

Cat costa o proteza dentara?

Prețul unei proteze dentare depinde bineînțeles de tipul acesteia. Mai există însă și alte detalii care se iau în considerare la stabilirea prețului și anume materialele utilizate, precum și sistemele de prindere (în cazul protezelor parțiale). 

Majoritatea clinicilor dentare au un site web, unde puteți consulta lista de prețuri pentru a vă face o idee despre costul total al lucrării. 

Cum întreținem o proteză dentară?

Având în vedere că o proteză dentară indiferent de tipul ei reprezintă o investiție, trebuie să ne asigurăm că ea este întreținută în mod corespunzător. La fel ca și în cazul danturii naturale, și protezele, indiferent de tip, sunt supuse acelorași pericole ca și dantura naturală – tartru, placă bacteriană, dar și pete/colorații.

Proteza dentară mobilă poate fi curățată eficient prin scufundare. În farmacii se găsesc tablete speciale care se dizolvă în apă, iar apoi proteza este scufundată în această soluție. Pe lângă scufundare, proteza mobilă trebuie să fie și periată, la fel ca și dinții naturali. Doar că în această situație trebuie folosită apa în care a fost dizolvată tableta, iar pasta de dinți trebuie evitată, deoarece particulele mici și abrazive din aceasta pot favoriza acumularea bacteriilor.

Proteza dentara trebuie curățată zilnic cu periuța de dinți și săpun lichid de vase sau chiar cu propriul săpun de mâini.

O proteză dentară poate fi soluția pentru o dantură sănătoasă și un zâmbet minunat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *