De fapt problema e legata de cum scriem, cu sau fara diacritice. Pentru cei care urmaresc Softpedia si au trecut si pe la sectiunea de SEO sigur au vazut si discutia asta, care a ajuns destul de departe. Defapt, a trecut cam pe langa subiect in ultimele raspunsuri, destul de aprinse in opinia mea.
Toata treaba este daca trebuie sa scriem cu diacritice sau nu. Eu lucrez in SEO de ceva vreme si am avut, chiar si pe blog, text scris cu diacritice, insa cautarile sunt foarte reduse pentru text scris asa. De aceea am preferat sa pastrez textul mai des fara diacritice. E corect romaneste sa scrii cu diacritice, insa in momentul asta asta NU imi aduce bani, deci o sa raman la ideile mele si la analizele mele.
In thread este postat si un exemplu cu o cautare cu diacritice si cat inseamna ea din procentul total de vizite. Pentru mine, asta spune tot. Cred ca mai este pana cand in Romania, majoritatea o sa scrie asa cum trebuie, corect, cum am invatat in scoala. Pana atunci, eu raman la optiunea mea de a scrie fara diacritice.
Ideea este ca unele persoane, desi nu au experienta in SEO & SEM, incerca sa contrazica pe cei care lucreaza in domeniu si care au online research ca task zilnic.
Sunt in totalitate de acord cu tine.In google baietii de cartier scriu : “fetite” sau fetitze.Deci concluzia logica este ca sa scriu fara diacrtice pentru ca site meu sa fie gasit.
🙂 Unde mai pui ca daca ai diacritice tre sa ai baza de date UTF-8 🙂 Daca nici serverul de SQL nu e stabil ca muntele exista riscul sa… se altereze intr-un mod negativ continutul! 🙂
De SQL nu stiu ce sa zic, tu esti expertul in asa ceva 🙂
😀 Ii simplu. Koomla o zis asa: dom’le poti sa iti pui frontend-ul in romana, in 2 feluri: utf-7 (fara diacritice) sau utf-8 (cu diacritice). Si am zis, hai mah, sa vad ce vrea cu utf-8. Si cand am vazut ca aoleo, unele chestii nu-s compatibile cu altele samd, m-am lecuit. 😀
Sa inteleg ca pentru a genera continut dinamic apar oarecare probleme. Dar pentru static, probabil ca e okay. Oricum eu am text cu diacritice pe site, dar la cautari pe diacritice, adica undeva la 2,6% , ies niste caractere ciudate.
Discuţia de pe Softpedia era ceva mai generală, nu se rezuma exclusiv la atragerea de vizitatori prin metode SEO. Ce te faci dacă omul ajunge pe situl tău dar nu-i convine să citească ceva scris fără diacritice ? Textele mari sînt greu de citit dacă nu au diacritice. Deci tu ţi-ai făcut treaba ca SEO, ai adus viztatorul, dar proprietarul sitului nu se alege cu mare lucru dacă vizitatorul e deranjat de lipsa diacriticelor. Situaţia asta e din ce în ce mai frecventă pentru că numărul siturilor cu diacritice e în creştere şi ca urmare un text fără diacritice devine deranjant. O primă soluţie ar fi conţinut atît fără diacritice cît şi cu ele, adică o dublare a paginilor.
Oricum pe termen mediu (cîţiva ani) siturile fără diacritice vor dispărea complet. Nu cred că-şi mai face cineva acum un sit serios de conţinut (texte, articole) fără diacritice. Ar fi un semn de neseriozitate şi de lipsă de cunoaştere a noutăţilor tehnoilogice (UTF-8). La noi programatorii de situri se plîng, dar de ce programatorii chinezi, indieni, japonezi, ruşi, unguri, etc., nu se plîng ? Pentru că sînt programatori adevăraţi şi găsesc soluţii, chair dacă pentru asta trebuie să consume ceva timp. Un sit făcut cu bază de date UTF-8 este o construcţie pe termen lung. În cinci ani numai siturile create de programatori slabi nu vor suporta UTF-8.
Personal nu cred ca sunt persoane deranjate de cititul unui text fara diacritice, mai ales in Romania, unde pana recent nici nu aveam tastaturi cu taste imprimante pentru limba Romana.
Acasa am tastatura doar pentru limba engleza pentru 1 notebook si 2 PC-uri, la lucru am tastatura in limba germana.
La fel ( cu tastaturile ) se intampla cu foarte multe alte companii de programare din timisoara sau arad, si programatorii nu sunt deloc interesati sa schimbe tstura pe limba romana.
Personal ma gandeam sa trec pe diacritice, insa doar pentru blogul personal, unde scriu de placere. Pentru moment, daca trebuie sa fac treaba si sa aduc trafic, nu pot risca sa folosesc diacritice, pentru ca nu se cauta in felul asta.
Google dicteaza prin ceea ce se cauta, daca romanii folosesc “sh” sau “tz” asta e partea a doua, dar nici diacriticele nu sunt o solutie pentru SEO de moment.
Ne adaptam insa cu timpurile, cand se schimba trendul, schimbam metodele. Suntem facuti sa ne adaptam.
ori asa, ori o sa iau doar proiecte din Marea Britanie sau SUA 😀
Buna ziua,
Am nevoie neaparata de tastaturi cu diacritice pt. lb. germana. Va rog spuneti-mi si mie de unde ati cumparat-o pe a dvs (daca e luata din tara).
Imi cer scuze pentru deranj si va multumesc anticipat.
O zi buna,
Dorian Paunescu
Dorian, ti-am raspuns deja la email 🙂