Ajunge tehnologia să controleze viața noastră sau a copiilor noștri?

Articol furnizat de Adriana, careia ii multumesc pentru continut.

Outline:

În ziua de azi nu ne imaginăm cum ar fi să trăim fără tehnologie deoarece asta ne-ar complica destul de mult viața. Am ajuns să luăm totașa cum e fără să ne dăm seama de fapt câtde multe lucruri s-au schimbat chiar și în ultimii ani.

De la telefoane cu ecrane mici și sunete de apel polifonice, la smartphone-uri care îți recunosc fața și scriu mesaje după dictare, tehnologia a evoluat extrem de mult, dar nu neapărat în favoarea noastră.

Cât de mult ne automatizăm viața?

De la lucruri de bază la case smart pe care le controlăm prin apăsarea unui singur buton sau nici măcar, glisarea pe un touch screen. Ce poate face chiar și o tabletă ieftină? Cam orice îți dorești. Blocare, deblocare uși, îți controlează încălzirea în casă, aerul condiționat, chiar și jaluzelele. Totul sună foarte bine, mai puțin atunci când aceste lucruri ne scapă de sub control. O pană de curent, un hackerpoate să ne dea bătăi de cap mai mari decât dacă ne închideam singuri jaluzelele. Sigur că mai mereu acestea sunt excepții, dar se întâmplă.

Un Thermomix stie să facă cam orice, iar asta ușurează munca oricărei gospodine. Dar parcă nu mai este la fel de plăcut ca și când pui o oală pe flacără. Toată evoluția asta vine și cu multe dezavantaje care în primă fază nici nu le observăm. 

Copiii mai fac mișcare?

De la Nintendo WII care are și jocuri simpatice care îi provoacă la mișcare la trotinete și hoverboarduri ieftine care îi scot afară la aer curat, dar îi privează de partea mai sănătoasă, de mișcare.

Pe lângă faptul că aceste gadgeturi inovative aduc multă distracție în rândul tinerilor și nu numai, multe sunt și foarte periculoase. De la hoverboarduri care explodează când sunt puse la încărcat la trotinete electrice care prind o viteză mult prea mare ajungând să fie implicate în accidente grave.

Jucăriile în general devin tot mai smart, iar noi tot mai leneși și mai lipsiți de imaginație. Copiii trebuie să ajungă să fie plictisiți pentru a le putea fi pusă la încercare imaginația, însă puține jucării reușesc să facă asta. 

Prea multă automatizare strică, chiar dacă nouă ne dă impresia că ne simplifică viața, dacă trage cineva cablul și pică tot, ne dăm seama că nu știm să facem nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *