La cumparaturi (Provenienta Super/Hyper Marketurilor din Romania)

supermarketCu sau fara criza, oamenii vor continua sa consume cel putin ceea ce e de baza. Motiv pentru care supermarketurile si hypermarketurile vor continua sa aiba succes cam peste tot in Europa. Da, ma limitez sa vorbesc doar despre Europa.

In timp ce rasfoiam o oferta de la Auchan, mi-a venit in minte o intrebare simpla : ce lant de supermarketuri sau hypermarketuri (sau cum s-or mai numi) s-au lansat efectiv in Romania ? Adica un grup de romanasi care sa investeasca bani in afacerea asta care pare ca merge, indiferent de vremuri.

Evident, cautare rapida pe Google si gasesc raspunsul. Nu avem un lant de supermarketuri de provenienta romaneasca. Nici macar un lant de mini-super-marketuri ( who-hoo ). Mai jos aveti dovada :

In primul rand, post de plecare a fost articolul asta de pe wikipedia.

Profi & Cora

1851 – Jules si Adolphe incep o afacere impreuna, Delhaize Ferres, cunoscuta si sub numele de “Leul”, care se va extinde in peste zece tari si trei continente.
Louis, independent de fratii sai, va deveni strabunicul grupului Delhaize. Astazi, grupul Delhaize cuprinde marci de prestigiu in domeniul distributiei: hipermarketurile Cora, reteaua de supermarketuri Match si Smatch, PROFI, dar si magazinele de specialitate pe domenii specifice: Truffaut (gradinarit), Animalis (animale).In Europa, grupul este prezent pe pietele din Franta, Belgia, Luxemburg, Ungaria si Romania.

1974 – Nasterea marcii Cora

La inceputul secolului XX, unchii fratilor Delhaize (Georges si Rene) au trecut frontiera belgiana si s-au stabilit in nordul si respectiv estul Frantei. Primul a infiintat les Docks du Nord la Lille. Cel de-al doilea a cumparat firma Sanal din Nancy si Sadal din Strasbourg.

sursa informatie | Sursa informatie 2 | provenienta : Belgia

————————————————–

Auchan

1961 – crearea marcii Auchan
Gerard Mulliez, infiinteaza primul magazin Auchan la Rubaix, langa Lille.
Cartierul numit “Hauts Champs” va da numele societatii.

sursa informatie | provenienta : Franta

————————————————–

Real

Divizia real,- Hypermarket face parte din METRO Group, unul dintre cei mai mari retaileri din lume, prezent in 31 de tari unde detine peste 2.400 de unitati in care lucreaza in jur de 270.000 de angajati.

In Germania compania real,– SB Warenhaus GmbH are peste 350 de hipermarketuri unde aproape un milion de germani isi fac cumparaturile zilnice. real,- Hypermarket a intrat pe piata internationala in 1997, odata cu deschiderea primelor magazine din Polonia. Astazi compania are 80 de magazine in Polonia, Turcia, Rusia ºi Romania. Anul trecut, real,- a preluat magazinele din Germania ale lantului american de retail Wal-Mart, iar in Polonia a preluat lantul de magazine Géant.

sursa informatie | provenienta : Germania

————————————————–

Billa

In decembrie 1953 pianistul de numai 36 de ani Karl Wlaschek deschidea in Viena primul magazin de produse cosmetice in regim discount.

In 1961 firma primea numele BILLA, însemnand în limba germana “magazin ieftin” (Billiger Laden), strategia clara a preturilor avantajoase ducand la pozitia de cel mai de succes lant de supermagazine în Austria de astazi.

sursa informatie | provenienta : Austria

————————————————–

Kaufland

Josef Schwarz fuzioneaza compania sa comerciala cu Studfructe. Firma se transforma intr-un en-gros de produse alimentare.

1984 – Deschiderea primului magazin cu autoservire Kaufland la Neckarsulm.

sursa informatie | provenienta : Germania

————————————————–

Carrefour

1959 – The Carrefour Group was created by Fournier and Defforey families

1960 – Carrefour opens its first supermarket in Annecy, Haute-Savoie

sursa informatie | provenienta : Franta

————————————————–

Plus Discount

1972 Deschiderea primului magazin Plus în Duisburg, Germania

sursa informatie | provenienta : Germania

————————————————–

Penny Market

Grupul REWE este unul din liderii europeni in comertul alimentar si in turism. de la infiintarea sa in 1927, grupul REWE a ajuns de la un comerciant local la un concern multinational.

sursa informatie | provenienta : Austria

————————————————–

Spar

SPAR a fost fondat în Olanda în 1932. Adriaan van Well a fost fondatorul companiei. “DESPAR” este acronimul unei fraze din limba olandeză, “toţi vor beneficia de pe urma cooperării unite”, principiu ce stă şi astăzi la baza filozofiei brand-ului SPAR.

sursa informatie | provenienta : Olanda

————————————————–

Angst

1942 In timpul celui de al II lea razboi mondial dl Heiri Angst, incepe sa lucreze ca macelar independent.

1946 Heiri si Madi Angst deschid in Lehenstrasse, Zurich o macelarie.

1978 Angst dezvolta fabrici si in afara granitelor Elvetiei, deschizand o prima fabrica in Brazilia.

sursa informatie | provenienta : Elvetia

————————————————–

Mega Image

Delhaize Goup este unul din cele mai mari lanturi de retail din lume, avand sediul central in Belgia. Delhaize Group a fost fondat in Belgia in anul 1867, iar astazi opereaza in America de Nord, Europa si Asia de Sud –Est.

sursa informatie | provenienta : Belgia

————————————————–

Selgros

SELGROS   CASH&CARRY  SRL  România aparţine  concernului OHG FEGRO/SELGROS Gesellschaft für Großhandel mbH & Co din Germania, cu sediul în oraşul Neu Isenburg, lângă Frankfurt. Concernul a fost înfiinţat în 1989 prin fuziunea  grupurilor comerciale Fegro şi Selgros, deţinând în prezent 77 de magazine, 44 în Germania, 12 în Polonia, 3 în Rusia şi 18 în România. Din anul 2009 Fegro/Selgros Germania a devenit parte a grupului TransGourmet Holding SE, un Joint-Venture înfiinţat de către Rewe Group Köln şi Coop Elveţia.

sursa informatie | provenienta : Germania –> ulterior este detinut de un grup Austriac + unul Elvetian.

————————————————–

Cateva Concluzii

1.  Exista cateva grupuri mari care controleaza Centrul si Estul Europei la capitolul supermarket + hypermarket

2.  Nu am gasit nici macar o serie de 3-4 supermarketuri de provenienta romaneasca; daca cineva poate sa ma contrazica, astept bucuros informatiile

3. Toate supermarketurile/hypermarketurile au o istorie bogata; s-au dezvoltat in perioada in care Romania abia lucra la adaptarea la comunism

3 thoughts on “La cumparaturi (Provenienta Super/Hyper Marketurilor din Romania)

  1. Mariuskl

    Sunt supermaketuri in Harghita care au patroni romanesti. Sunt in general locale, pentru ca marile companii nu au prea ajuns in acea zona. Cel putin in miercurea ciuc stiu sa fie doar Kaufland + alte 2 supermaketuri locale unguresti.

  2. Public User

    @Marius – patroni romani 🙂

    Si tot degeaba, ca sunt supermarketuri locale unguresti.. exact cum ai zis si tu 🙂

  3. Mariuskl

    Mersi de corectura, nu stiu cum dracu am scris aberatia respectiva.

    Surprinzator, unul era cu patron roman (am cautat pe net) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *